Anne Lister

SHS

Loikkaa: valikkoon, hakuun
(1791–1840) Englantilainen maanomistaja, kaivosyrittäjä ja maailmanmatkaaja, jonka päiväkirjat pysyivät julkaisemattomina lähes 200 vuotta niiden skandalöösien paljastusten takia. Listerin päiväkirjat ovat huomattavan laajat (n. 4 miljoonaa sanaa), ja sisältävät koodattuja kohtia, joissa yksityiskohtaisesti kerrotaan hänen suhteistaan toisiin naisiin.

Listerin päiväkirjat paljastavat, että 1800-luvun alun brittiläinen kulttuuri oli yllättävän salliva naisten homoseksuaalisia suhteita kohtaan (varsinkin, jos kyseessä sattui olemaan yhtä varakas, älykäs ja häikäilemätön yksilö kuin Lister). Anne Lister jopa asui yhdessä "vaimonsa" Ann Walkerin kanssa.

Kartanosta kouluun

Anne Lister syntyi vakavaraisen perheen vanhimpana tyttärenä Halifaxissa, Länsi-Yorkshiressa. Listerit olivat vanhaa maanomistajasukua; heidän kartanonsa Shibden Hall oli kuulunut perheelle 1600-luvun alusta lähtien. Kartanon mailla Anne ja hänen nuorempi siskonsa Marian saivat kasvaa varsin vapaasti, sillä heidän kapteeni-isänsä Jeremy vietti paljon aikaa poissa kotoa. Anne olikin railakas poikatyttö, jonka mielestä hevoset, huilunsoitto ja pyssyt olivat kiinnostavampia ajanvietteitä kuin koruompelun kanssa nyhrääminen.

Tyttärensä vallattomuudesta säihkähtäneet vanhemmat lähettivät Annen kalliiseen sisäoppilaitokseen läheiseen Yorkin kaupunkiin. Älykäs ja energinen tyttö ei kuitenkaan viihtynyt luokkahuoneen tiukassa kurissa, ja häiritsi opiskelevia luokkatovereitaan jatkuvilla keskeytyksillä (Anne oli innokas antiikin historian ja kielien tutkija jo nuorena). Häiriköivä neitonen karkotettiin koulun ullakkohuoneeseen.

Listerin kouluaika oli opettavaista aivan muulla tavalla kuin vanhemmat ja opettajat olisivat toivoneet. Anne sai pian ullakkohuoneeseensa toverin, anglo-intialaisen Eliza Rainen. Yhdessä nämä kaksi epätavallista ystävystä alkoivat tutustua sapfisen rakkauden saloihin - ja toisin kuin muut "romanttista ystävyyttä" kokeilleet teinitytöt, he vannoivat omistautuvansa toisilleen kuten mies ja vaimo.

Nuorten rakastavaisten epäonneksi heidän epäsovinnainen suhteensa paljastui, ja Anne erotettiin koulusta. Listerit eivät myöskään olisi hyväksyneet puoliksi intialaista Eliza Rainea tyttärensä kumppaniksi - olihan tämä myös sosiaalisesti heitä alempana.

Itsenäinen nainen

Anne Lister ei ollut menneisyyteen pälyilevää tyyppiä: hän selvisi elämän vastoinkäymisistä siirtymällä sitkeästi eteenpäin. Tässä epäilemättä auttoi hänen sosiaalinen asemansa. Vuonna 1826 hän peri Shibden Hallin, jonka tuottaman varallisuuden turvin hän pystyi jatkamaan itsenäistä ja eksentristä elämäänsä. Listerin suhtautumista muihin ihmisiin voikin kuvailla perin piittaamattomaksi ja ylemmyydentuntoiseksi - piirre, joka näkyi myös hänen rakkaussuhteissaan.

Nuorena perijättärenä hän alkoi käyttäytyä kuin kuka tahansa 1800-luvun alun herrasmies. Hän käynnisti Shibden Hallin kunnostustyöt lähinnä omien suunnitelmiensa pohjalta. Lister pukeutui Beau Brummellin mallin mukaisesti tummiin vaatteisiin, ja vietteli kaikki hänen tielleen osuneet viehättävät naiset - tai ainakin häpeämättömästi flirttaili heidän kanssaan.

Kaikki tämä olisi mennyt yorkshireläisen naapuruston kurkusta alas, mutta Anne Lister ei edelleenkään suostunut pysyttelemään naisellisessa lokerossaan. Hän avasi hiilikaivoksen. Tämä tarkoitti oikeiden herrasmiesten reviirille astumista - eikä mennyt mainitsematta paikallisten keskuudessa. Anne sai vähemmän mairittelevan lempinimen "Gentleman Jack", ja hänen näköisensä nukke poltettiin roviolla varoituksena epänaisellisesta toiminnasta. Lister-nuken ohella nuotioon päätyi myös hänen vaimonsa Ann Walkerin näköinen pelätin.

Anne Listerin avioliitto

Itsellisenä naisena Lister sai myös harvinaisia vapauksia: hänen ei tarvinnut mennä naimisiin hyvän aseman saavuttaakseen; oikeastaan päinvastoin - avioliitto paikallisen kartanonherran kanssa olisi radikaalisti vähentänyt Annen vapauksia (Listerin mielestä avioliitto oli "laillista prostituutiota"). Silti hän kaipasi elämänkumppania, ja löysikin pitkäaikaisen rakastajan Marianne Lawtonista. Taloudellisesti epävakaisissa oloissa elävä Lawton ei kuitenkaan halunnut sitoutua skandalöösiin elämänkumppanuuteen toisen naisen kanssa, ja löysi itselleen aviomiehen (mikä luonnollisesti loukkasi Listeriä syvästi). Kuitenkin naiset jatkoivat seksisuhdettaan aina kun Charles Lawtonin valvova silmä vältti.

Listerin taipumukset eivät olleet mikään salaisuus hänen perhepiirissään, vaan Anne keskusteli nähtävän avoimesti aviovaimokandidaateistaan vanhapiikatätinsä ja vanhapoikasetänsä kanssa. Sopiva elämänkumppani löytyikin, ja vuonna 1834 Anne Lister vaihtoi sormuksia Ann Walkerin kanssa (jonka varallisuus varmasti lisäsi tämän viehätystä).

Pari eli ja matkusteli yhdessä vuoteen 1840 saakka, jolloin Anne Lister sairastui kuumeeseen. Hän kuoli Georgiassa, josta Ann Walker toi hänen palsamoidun ruumiinsa kotiin Halifaxiin.

Henkilökohtaiset työkalut