Grede von Badtölz-Wolfratshausen

SHS

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tunnetaan paremmin nimellä Cune Ulm.

Sisällysluettelo

Lapsuus ja epäonninen rakkaus

Grede von Badtölz-Wolfratshausen syntyi varakkaan perheen nuorimmaisena vuonna 1452 Ribniz-Damgartenissa (nykyistä Pohjois-Saksaa). Greden vanhemmat suunnittelivat tytölleen rahakasta naimakauppaa ranskalaisen upseerin kanssa, mutta pahaksi onnekseen nuori nainen oli jo rakastunut - toiseen mieheen. Sydämen valittu Wilhelm von Eifelkreis-Bitburg-Brüm oli hänkin vanhaa aatelissukua, mutta hänen isänsä linna sijaitsi väärällä puolella kahlaamoa, Ribnitz-Damgartenin kaksoiskaupunki kun jakautui mielipiteiltään ja poliittisilta liittoutumiltaan Recknitz-joen kohdalla. Kovaäänisesti protestoiva Grede erotettiin rakastetustaan ja passitettiin Köyhän Klarissan luostariin harkitsemaan, olisiko avioliitto ranskalaisen kanssa sittenkin pitemmän päälle parempi ratkaisu.

Uskonpuhdistus ja viiksien kasvatus

Yllätyksekseen Grede viihtyi luostarissa hyvin; vaikka ei kovin vahvaa vakaumusta tai tasaista luonnetta omannutkaan, hän oli hyvin oppivainen nainen ja piti laitoksen selkeästä arvojärjestyksestä sekä yksinkertaisesta ruoasta. Kuitenkin uskonpuhdistus [1] saapui myös (ja nimenomaan) Saksaan, ajaen alas monia luostareita ja sekoittaen ihmisten hyviä rutiineja. Turhanpäiväiseen hulinaan suivaantuneena Grede jätti luostarin, ja päätti lähteä etsimään vuosia sitten kadotettua rakastaan vaikka arvasi tämän yrityksen turhaksi. Kuultuaan Wilhelmin vaikuttavan Hansa-liitossa, entinen neiti von Badtölz-Wolfratshausen vetäisi jalkaansa seilorihousut, kasvatti viikset ja otti nimekseen (huomattavan käytännöllisesti) Cune Ulm.

Elämä merillä

Ensimmäiseen kauppalaivaan pestauduttuaan Cune Ulm (ent. Grede) totesi löytäneensä kutsumuksensa; laivan elämä ei pääpiirteiltään poikennut luostarista, sillä molemmissa oli omat tiukat protokollansa ja yhtä yksipuoliset eväät. Kuitenkin luostarielämään verrattuna merimiehellä oli käytännöllisemmät vaatteet - ja mikä parasta, mahdollisuus matkustaa ja tavata uusia ihmisiä. Cune Ulmina hän reissasikin seuraavan kolmen vuosisadan aikana pitkin maailman meriä; niin pettämätön oli hänen valeasunsa ettei hänen sukupuolensa tiettävästi kertaakaan paljastunut (ellei hän sitä itse halunnut).

Erinäisten väärinkäsitysten jälkeen hän liittyi Valon Veljeskuntaan 1600-luvulla, ja laajan maan- ja merentuntemuksensa ansiosta hän saikin useita luottamustehtäviä. Yksi hänen läheisimpiä liittolaisiaan oli hollantilaissyntyinen Heiltgen Fockenshoen, joka oli Greden lailla loistava purjehtija ja Valon Veljeskunnan jäsen. Toinen merenkävijätuttava oli myös Veljeskuntaan kuulunut Sir Lambert G. Drake, jonka edesottamuksia Grede seurasi turvallisen välimatkan päästä - Drake kun ei kuuluisamman veljensä tavoin ollut luonnonlahjakkuus sen enempää tutkimusmatkailijana kuin valtamerilaivan kapteeninakaan.

Skegness ja kuolema

Elettyään epätavallisen värikkään elämän Grede von Badtölz-Wolfratshausen vetäytyi viettämään eläkepäiviään Skegnessin [2] merenrantakaupunkiin Koillis-Englannissa. Paikalliset muistelivat tätä rääväsuista ristiinpukeutujaa lämmöllä vielä pitkään hänen kuoltuaankin, varsinkin sitä miten neiti B-W:llä oli tapana istua satamassa piippua polttaen, muhkeita viiksiään sivellen, ja heitellen pikkukivillä lokkeja ja liian äänekkäitä lapsia. Grede/Cune heitti puujalkansa nurkkaan todennäköisimmin vuonna 1815, jolloin hän myös siirsi tärkeän telepatiaominaisuutensa sukulaistytölleen Lucid Bloomille, jonka oli dramaattisesti tavannut vain muutama viikko ennen kuolemaansa.

Henkilökohtaiset työkalut