Hirvi

SHS

Loikkaa: valikkoon, hakuun
(Alces alces) Isokokoinen kasvinsyöjänisäkäs, joka on kovasti yrittänyt pysytellä ihmisen vaikutuspiirin ulkopuolella - siinä varsin huonosti onnistuen.

Hirveä on metsästetty lähinnä sen maukkaan lihan takia, mutta myös ideologisempien syiden (mm. metsätuhojen) vuoksi. Liian innokas metsästys olikin hävittää nämä eläimet kokonaan Suomesta. Evoluutio ei ole vielä varustanut hirveä terveellä pelolla liikennettä kohtaan, joten ihmiskolarit harventavat sarvipäitä varsin tehokkaasti vuosittain.

Hirvi ja sivilisaatio

Hirvillä kuitenkin on järkevä suhtautuminen ihmiskuntaa kohtaan: yrityksistä huolimatta se ei ole antautunut hevosen tai kamelin lailla juhdaksi, tai edes yleiseksi elvistelyeläimeksi. Individualistisen luonteensa vuoksi se ei kesyynny helposti, ja mm. Ruotsin armeijan yritykset kouluttaa hirvistä ratsuja menivät mönkään heti alkumetreillä.

Hirviä on kuitenkin pidetty lemmikkeinä. Yksi kuuluisimmista yksilöistä oli tanskalaisen tiedemiehen Tyko Brahen linnassa asustellut hirvi, jonka tehtävänä oli mm. viihdyttää paikallisia aatelisia. Hirvi sai asemansa mukaisen lopun: ollessaan visiitillä Landskronassa se joi itsensä tukevaan humalaan, ja kuoli pudottuaan alas portaita.

Henkilökohtaiset työkalut