Jakki

SHS

Loikkaa: valikkoon, hakuun
(Bos grunniens kesyjakki ja Bos mutus harvinainen villi versio) Ilahduttavan monipuolinen aasialainen nautaeläin. Jakin tuntomerkkejä ovat pitkä ja tiheä karvapeite, suuri koko, ja lempeä luonne. Jakkisonnin tunnistaa pitkistä, eteenpäinkaartuvista sarvista; jakkilehmällä taas sarvet ovat lyhyemmät ja ylöspäin kaartuvat. Kesyjen jakkien väritys vaihtelee valkoisesta täplikkääseen, kun taas villijakit ovat yleensä tummia. Jakki ei ammu, vaan ääntelehtii lähinnä mörähtelemällä.

Erikoisominaisuudet

Paksun karvapeitteensä ja veren hapenkuljetuskykynsä ansiosta jakit soveltuvat nimenomaan vuoristoelämään. Alavilla mailla ja lämpimimmissä ilmastoissa nämä karvakasat ovat pian pulassa, johtuen mm. siitä, etteivät ne juurikaan hikoile.

Jakki on myös varsin hajuton eläin; tästäkin syystä jakinlanta on erinomaista polttoainetta.

Tiibetiläiset arvostavat jakinmaidosta tehtyä voita niin paljon, että he nauttivat sitä teessään huomattavia määriä. Jakin maidosta tehdään myös chhurpi-nimistä juustoa.

Tiibetin alueella jakkeja on perinteisesti käytetty urheilutarkoituksiin: jakkikisat kuuluvat olennaisena osana maan kulttuuriin. Nykyään on kehitetty myös turisteihin vetoavia lajeja, mm. jakkipoolo.

Henkilökohtaiset työkalut