James Barry

SHS

Loikkaa: valikkoon, hakuun
(n. 1789 – 1865) Irlantilaislähtöinen lääkäri, joka teki pitkän ja vaiherikkaan uran Ison-Britannian armeijassa. Barry muistetaan mm. ensimmäisen onnistuneen keisarinleikkauksen suorittajana. Se, että köyhistä oloista lähtöisin oleva henkilö onnistuu kapuamaan sosiaalisessa arvoasteikossa ei ole mitenkään ennenkuulumatonta - Barryn tapauksessa tämä on kuitenkin vain ällistyttävän matkan alkua. Hän nimittäin pystyi pitämään salassa niinkin perustavanlaatuisen seikan että hän oli syntymäsukupuoleltaan nainen.

Sisällysluettelo

Alkuvaiheet Irlannissa

Barry syntyi Corkin kreivikunnassa eteläisessä Irlannissa Ranskan vallankumouksen aikoihin. Hänen alkuperäinen nimensä oli Margaret Ann Bulky, ja hänen vanhempansa olivat kauppiaita. Jossain vaiheessa nuoruuttaan Margaret synnytti avioliiton ulkopuolisen lapsen (asia, jota tiukan katolisessa Irlannissa ei varmasti ole katsottu hyvällä); joidenkin lähteiden mukaan lapsen isä olisi ollut Margaretin setä. Joka tapauksessa tämä raskaus jätti pysyvät (fyysiset, mutta varmasti myös henkiset) arvet - kun Dr Barryn sukupuoli paljastui hänen kuoltuaan, huomattiin myös, että hänen vatsanahassaan näkyivät selkeät raskauden merkit.

Kun perheen kauppa ei enää menestynyt, päätti Margaret lähteä äitinsä kanssa Lontooseen - asuihan siellä eno James Barry, taidemaalari ja Kuninkaallisen taideakatemian jäsen. 18-vuotias nuori nainen teki pian vaikutuksen älykkyydellään ja sinnikkyydellään, eikä aikaakaan kun perhetuttava Buchanin jaarli David Steuart Erskine alkoi juonia Margaretia koulutielle. Tämä ei ollutkaan mikään yksinkertainen toimenpide, naisten kun oli mahdotonta saada minkäänlaista ylempää koulutusta 1800-luvun alkupuolen Britanniassa.

Naisesta mieheksi

Margaret ei myöskään valinnut mitä tahansa koulutussuuntausta: hän halusi lääkäriksi. Niinpä vuonna 1809 Edinburghiin asteli pitkässä palttoossaan varsin nuorekkaan oloinen James Barry (eno oli sopivasti kuollut, jättäen sekä kätevän perinnön että nimensä); hänen parraton ulkomuotonsa ja heleä äänensä herättivät heti epäilystä - ei kuitenkaan siksi, että hänen kuviteltiin olevan nainen, vaan siksi, että hän vaikutti liian nuorelta opiskelemaan yliopistossa.

Ura lääkärinä

Aristokraattisen ystävän painostus teki kuitenkin tehtävänsä, ja Barry sai aloittaa opintonsa. Hän valmistui 22 vuoden kypsässä iässä, ja värväytyi heti apulaiskirurgiksi Hänen Majesteettinsa armeijaan. Vuodesta 1813 hän palveli lääkintäjoukoissa, yleten arvoasteikossa ja myös matkustellen ympäri Brittiläistä imperiumia. Hän vietti 10 vuotta Etelä-Afrikassa, missä hänellä huhuttiin olleen suhde kuvernööri Charles Somersetin kanssa.

Barry eli jatkuvassa paljastumisen pelossa, ja ehkä harhauttaakseen kanssaeläjiään hän omaksui liioitellun aggressiivisen luonteen: hän ärhenteli kaikille, jotka hänen tiellen sattuivat (kerran jopa Florence Nightingalelle), viskeli lääkeputeleita ympäriinsä, ja kerran jopa ajautui kaksintaisteluun.

Lääkärinä Barry oli kuitenkin omaa luokkaansa: hän mm. suoritti ensimmäisen keisarinleikkauksen, jossa sekä äiti että lapsi jäivät henkiin. Hän ajoi humaanimman lääketieteen asiaa, ja puhui parempien hoito-olojen puolesta. Kapkaupungissa asuessaan hän järjesti paikkakunnalle paremman vesihuoltojärjestelmän (niin kuin kunnon viktoriaanisen herrasmiehen kuuluikin).

Kuolema

James Barry kuoli punatautiin kesällä 1865. Hänen viimeistä toivomustaan ei noudatettu: sen sijaan, että hänet olisi haudattu pesemättä, niissä vaatteissa joissa hän sattui kuolemaan, hänen ruumiinsa riisuttiin - ja täten paljastui myös vuosikymmeniä tarkasti varjeltu salaisuus.

Majuri McKinnon, joka allekirjoitti Barryn kuolintodistuksen, totesi ettei hänelle ollut väliä, oliko edesmennyt lääkäri nainen vai mies - tärkeämpää oli hänen elämäntyönsä.

Henkilökohtaiset työkalut