Kiina

SHS

Versio hetkellä 22. maaliskuuta 2018 kello 08.19 – tehnyt Marjeina (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yksi maailmanhistorian merkittävimmistä ja ehdottomasti jännimmistä maista. Vaikka eurokeskeinen historiankirjoitus yrittääkin uskotella, että kaikki merkittävät keksinnöt voidaan pistää meikäläisten piikkiin, tosiasia on että monet asiat, jotka meillä otettiin vastaan moderneina uutuuksina renessanssiaikana (ja myöhemmin) olivat olleet kiinalaisille tuttuja jo sukupolvien ajan.

Kiinalaiset keksinnöt

Kiinalaisia meidän on kiittäminen mm. kirjapainotaidosta, kompassista, ruudista, silkistä ja nuudeleista. Vastoin yleistä käsitystä syömäpuikot, jotka myös ovat sikäläinen keksintö, syntyivät paljon myöhemmin kuin toinen ateriointia helpottava työväline, haarukka (joita Kiinassa on käytetty n 4000 vuotta sitten). Euroopassa moisia aterimia alettiin arvostaa vasta 1300-luvulta lähtien. Nähtävästi kiinalaiset olivat myös ensimmäisiä kansoja, joiden mielestä housut olivat järkevä asuste, varsinkin ratsastaessa.

Kuitenkin kehityksen tiet ovat arvaamattomat; varhaisesta startistaan huolimatta Kiina ei jatkanut tieteen - eikä varsinkaan luonnontieteen - huippumaana 1500-luvun jälkeen. Yhtenä selityksenä on nähty kiinalainen juomakulttuuri. Vaikka riisiviinaa tehtiin Kiinassa jo 9000 vuotta sitten, paikallinen astioitten valmistaminen keskittyi toisen juoman - teen - ympärille. Nykyään Kiina tunnetaankin sekä posliinistaan että teestään, mutta tämä kahden asian yhteys vaikutti yllättävän dramaattisesti yhteiskunnan ja paikallisen tieteen kehittymiseen. Siinä missä itämailla keskityttiin teen ilojen vaalimiseen, Etelä-Euroopassa tykättiin enemmän viinistä; tarjoilulämpötilastaan johtuen nämä kaksi juomaa vaativat myös erilaiset juoma-astiat. Viinin nauttimiseen alettiin kehitellä lasisia kuppeja - ja tästä sivutuotteena syntyi Eurooppaan lasinhiomataito, joka puolestaan johti erinäisiin tieteellisiin läpimurtoihin. Ilman viinilaseja ei siis olisi ollut linssejä (jotka helpottivat sekä avaruuden havainnoimista että pidensivät havainnoijien työikää silmälasien muodossa), kemiaan ja alkemiaan liittyviä lasisia työvälineitä - eikä siis tieteen vallankumousta.

Katso myös

Henkilökohtaiset työkalut