Kirjapainotaito

SHS

Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yleisesti luullaan Johannes Gutenbergin [1] olevan eurooppalaisen kirjapainotaidon takana. Kuitenkin Valon Veljeskunnalla oli näppinsä pelissä tämän tärkeän keksinnön importoinnissa, ja voidaankin olettaa että Gutenberg oli vain shakkinappula suurempien voimien käsissä.

Kuten oikealla olevasta kuvasta voidaan todeta, koettiin tekstin mekaaninen painaminen erittäin epäilyttäväksi touhuksi 1500-luvun taitteessa, ja omaa ikuista elämäänsä elävä teksti kauhistutti heikkohermoisimpia. Onkin selvää, että ilman voimallista suojelua tämä uusi keksintö olisi helposti niputettu yhteen noituuden kanssa, ja Gutenberg ja kumppanit käräytetty roviolla. Onneksi Valon Yliopisto tarjosi turvallisen kokeiluympäristön tällekin uudelle konseptille.

Myös lasten puolesta pelättiin, johdattelivathan painetut tarinat perheen pienimpiä (ja muita vähäisemmän vastustuskyvyn omaavia) pahuuden teille. Siinä missä ennen mukelot olivat toistelleet suusanallisesti oppimiaan paikallisia juttuja, nyt paheelliset pamfletit levisivät jopa maasta toiseen. Lukutaidon levitessä samaan aikaan yhä useampi ihminen - olipa sitten lapsi tai ei - alkoi päästä kirjoitetun sanan makuun ja epäilemättä myös lukemaan moraalisesti arvetuttavia tarinoita (kuten esimerkiksi Robin Hoodin esikommunistisia seikkailuja).

Henkilökohtaiset työkalut