Kristiina

SHS

Loikkaa: valikkoon, hakuun
(1626-1689) Ruotsin kuningatar vuodesta 1632 kruunusta luopumiseensa asti 1654. Yksi Skandinavian merkittävimpiä naisia ja jännimpiä hallitsijoita.

Kristiina, Kustaa II Adolfin tytär, oli syntyessään niin suuri ja karvainen, että kätilöt luulivat tämän olevan poika. Poikana hänet sitten kasvatettiinkin, varsinkin sen jälkeen kun hänen isänsä kaatui kolmikymmenvuotisessa sodassa ilman miespuolista kruununperijää. Kristiinan äiti, brandenburgilaista sukua oleva Maria Eleonoora, kärsi neurologisista häiriöistä ja jonkinasteisesta hysteerisestä käytöksestä, eikä koskaan erityisemmin välittänyt ainoasta lapsestaan. Pikkuprinsessa joutui useammankin oudon 'onnettomuuden' kohteeksi. Täten olikin ehkä parempi, että hänen holhoojikseen tulivat kuninkaan sisar Katharina, sekä valtiomies Axel Oxenstierna.

Kuten Englannin Elisabet I, Kristiina nautti miehisistä harrastuksista, kuten metsästyksestä, ja hankki myös erittäin monipuolisen koulutuksen; mm. luonnontieteet ja filosofia kiinnostivat häntä. Kuningatar Kristiina olikin erityisen kiinnostunut alkemiasta.

Lisää yhtymäkohtia Elisabethin elämään tuo se, että kuten englantilainen kollegansa, myös Kristiina kieltäytyi menemästä naimisiin. Toisin kuin Elisabeth, joka toimi pääosin poliittisten syiden pohjalta, Ruotsin kuningatar oli nähtävästi sitä mieltä ettei voinut saada lapsia - joten miksi edes tuhlata aikaa yrittämiseen. Vuonna 1654 hän heitti hyvästit koko monarkialle kääntymällä katolilaisuuteen ja muuttamalla Roomaan. Kuitenkaan hän ei malttanut lopettaa politikointia, vaan sanoi sanansa esim. paavin valinnassa.

Seuraavien vuosikymmenten aikana Kristiina matkusti ympäri Eurooppaa hämmentämässä milloin minkäkin maan poliittisia liemiä, ja monesti yrittäen havitella itselleen uutta kruunua. Valta-asemastaan luovuttuaan hän nimittäin joutui huomaamaan, että vaikka Ruotsin ex-kuningatar olikin tervetullut vieras monen katolisen maan hovissa, ei hänen majesteettista elämäntyyliään kukaan suostunut kovin kauan kustantamaan.

Kristiinaa voidaan myös kiittää Suomen ensimmäisen yliopiston, Turun akatemian perustamisesta.

Henkilökohtaiset työkalut