Kronan

SHS

Versio hetkellä 13. tammikuuta 2015 kello 14.19 – tehnyt Marjeina (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Erittäin epäonninen ruotsalainen sotalaiva.

Kronan rakennettiin vuosina 1668-72 kruunaamaan kuningas Kaarle XI:n laivasto. Se oli aikansa suurimpia sotalaivoja; kuitenkin se ehti palvella kuninkaallista laivastoa vain muutaman vuoden sodassa Tanskaa vastaan.

Jo laivan alkutaival oli takkuinen. Englantilainen laivanrakentaja Francis Sheldon riitaantui Ruotsin kuninkaallisen laivaston kanssa, ja Kronanin rakennus pitkittyi mm. rahoitusongelmien takia. Laivan neitsytmatkasta tuli suunniteltua lyhyempi, kun riittämättömän kokoinen veneenlaskupaikka runnoi Kronanin kölin. Sheldon syytti tästäkin takaiskusta ruotsalaisia - olivathan nämä viivästyttäneet projektia änkyröimällä raha-asioissa.

Ruotsin laivaston johtotähden kohtalon sinetöi kuitenkin oman maan kalkkiintunut johtajuuskäsitys. Sen sijaan, että merivoimien johtoon olisi valittu suolassa ja salpietarissa marinoitu seilori, sai amiraalin paikan suomalainen maakrapu nimeltään Lorentz Creutz. Kesäkuussa 1676 Creutz sai kokea kovimman kautta ekspertiisinsä puutteen, kun hänet tyrkättiin Kronanin kannelle taistelemaan tanskalaisia vastaan.

Ennen vihollista Kronan törmäsi kovaan merenkäyntiin Öölannin edustallla. Kokematon amiraali määräsi laivan tekemään nopean kaartoliikkeen. Korkea, täysissä purjeissa seilannut laiva kallistui; pian tämän jälkeen sen ruutivarasto räjähti ja laiva alkoi upota.

Kronan vei mennessään noin 800 miehistön jäsentä, mukaan lukien amiraali Creutzin ja hänen poikansa. Myös suuri osa laivan arvokkaasta aseistuksesta painui iäksi meren pohjaan.

Henkilökohtaiset työkalut