Marozia

SHS

Loikkaa: valikkoon, hakuun

(n. 890 – 937) Varhaiskeskiaikainen vallasnainen, joka mm. hallitsi Roomaa, sekä tuotti jälkeläisinään ainakin pari paavia.

Marozian syntyperä on varsin kiintoisa: hänen isänsä Theophylact I oli Rooman hallitsija, ja tässä ominaisuudessa vaikutti varsinkin paavien valintaan. Hänen äitinsä oli nimeltään Theodora, ja kantoi eläessään titteleitä senatrix ja serenissima vestaratrix; Theodoran mainetta alettiin kuitenkin urakalla tahrata hänen kuolemansa jälkeen (kronikoitsijat mm. nimittivät hänen hallitokauttaan vähemmän mairittelevalla nimellä pornokratia).

Varhaiskeskiaika ei muutenkaan ollut kovin loisteliasta aikaa, ei Euroopassa yleensä, eikä varsinkaan paavien hallitsemassa Roomassa. 900-luvun alku tunnetaankin nykyään nimellä saeculum obscurum, mikä viittaa aikakauden hämärään ja korruptoituneeseen hallintatapaan. Edellinen vuosisata oli myös todistanut kirkkoisien höperöintiä: ehkä surullisenkuuluisimpia 800-luvun tapahtumia oli ns. Kadaaverisynodi (lat. Synodus Horrenda), jossa edesmenneen paavi Formosuksen jäänteen kaivettiin haudasta ja istutettiin vastaamaan korruptiosyytteisiin (luonnollisesti varsin hiljainen paavi ei puolustautunut millään lailla, joten hänet todettiin syylliseksi ja viskattiin Tiberjokeen).

Faktum kuitenkin on, että sekä Theodora että Marozia olivat tiukasti vallankahvassa kiinni, ja että naisten vallankäyttö tuona aikana keskittyi edullisten naimakauppojen (ja myös avioliiton ulkopuolisten suhteiden) solmimiseen ja näistä syntyneiden lasten järkevään sijoitteluun. 15-vuotiaana Marozia sysättiin paavi Sergius III:n rakastajattareksi, ja joidenkin lähteiden mukaan heidän pojastaan tuli myöhemmin paavi Johannes XI.

Henkilökohtaiset työkalut