Oopiumi

SHS

Loikkaa: valikkoon, hakuun
Unikosta saatava heroiininsukuinen huumausaine, joka sisältää mm. morfiinia ja kodeiinia. Oopiumin erittäin koukuttava vaikutus perustuu sen kaksinaiseen tehoon: se sekä lievittää kipua että keventää mieltä.

Pienestä asti pöllyssä

Oopiumunikosta saatava huume on tunnettu Lähi-Idässä vuosituhansia; sillä on ilahdutettu sydämiä ja esim. nukutettu lapsia niin muinaisessa Persiassa kuin Egyptissäkin.

Länsimaihin oopiumi rantautui 1700-luvulla laudanum-nimisenä johdannaisena, josta tuli ainakin Englannissa varsinkin naisten maailmantuskan lievittäjä. Viktoriaanisena aikana trendikkäät leidit jopa piikittivät laudanumia ennen oopperaesitystä saadakseen spektaakkelista kaiken irti.

1700- ja 1800-luvuilla sitä käytettiin myös yleisesti lääkkeenä kaikenlaisiin vaivoihin masennuksesta kivunlievitykseen, ja laudanumia oli saatavilla erinäisissä muodoissa (esim. imeskeltävinä pastilleina yskän lievitykseen). Myös lapsille annettiin tippa oopiumia silloin tällöin - varsinkin jos piltti ei meinannut nukahtaa tai muuten vain änkyröi esimerkiksi hampaiden puhkeamisen aikaan.

Oopiumi kapitalismin vauhdittajana

1800-luvun alussa Britannia alkoi kyllästyä yksipuoliseen kaupankäyntiin Kiinan kanssa. Siinä missä saarivaltioon virtasi teetä, silkkiä ja muuta ylellisyystavaraa idästä, kiinalaisia ei saatu kiinnostumaan lännen tuotteista. Estääkseen brittiläisen hopean valumisen ulkomaille, Itä-Intian kauppakomppania keksi ovelan keinon saada ainakin osa rahasta takaisin. Se alkoi kasvattaa oopiumia plantaaseillaan Intiassa, ja rahtasi huumetta itsenäisten välikäsikauppiaitten kautta Kiinaan - täten kiertäen tiukkoja kauppasopimuksia ja tietenkin koukuttaen tuhansia kiinalaisia halvalla oopiumilla.

Kun kiinalaiset vuonna 1839 vastasivat tähän salakauppaan takavarikoimalla yli 1200 tonnia brittikauppiaiden maahantuomaa verotonta oopiumia, ei Britannian hallitus katsonut siirtoa hyvällä. Massiivinen sotalaivasto jyräsi Kiinan vanhanaikaisemman puolustuksen, ja kiinalaisten oli myönnyttävä nöyryyttävään tappioon, jonka seurauksena oopiumkauppa jälleen kukoisti, ja Hong Kongin saari siirtyi brittihallinnon alaiseksi.

Oopiumi ei kuitenkaan tehnyt tuhojaan vain Aasiassa; huumeen pahamaineinen suosio pönkittyi Lontoossa Kiinasta importoitujen oopiumiluolien myötä. Yksi skandalööseimmistä luolista oli varsinkin yläluokan naisille suunnattu Duncan McDougalin isännöimä Turquoise Elephant Tea House.

Henkilökohtaiset työkalut