Pariisin maailmannäyttely 1889

SHS

Loikkaa: valikkoon, hakuun
Maailmannäyttelyiden yleisenä tarkoituksena on ollut messujenomaisesti esitellä maailman kansojen saavutuksia ja uusia keksintöjä. Vuoden 1889 tapahtuma muistetaan monipuolisesta ja värikkäästä tarjonnastaan, mutta erityisesti siitä korkeasta metallihäkkyrästä, joka tervehti tulijoita jo portilla, ja jäi maailmannäyttelyn jälkeenkin Pariisin tuntomerkiksi.

Vuosi 1889 oli Ranskalle merkittävä siinä mielessä, että maa muisteli silloin Bastiljin valtausta, joka oli tapahtunut tasan sata vuotta sitten, toimien lähtölaukauksena aikamoiselle poliittiselle ja kulttuuriselle hulinalle. Maailmannäyttelyä varten rakennettiinkin Bastiljin kopio, joka toimi tanssisalina ja yleisenä kokoontumispaikkana.

Gustave Eiffel kuitenkin suunnitteli kyseisen näyttelyn ikimuistoisimman rakennelman; alunperin messualueen sisäänkäyntinä toiminut 324 metriä korkea rautainen torni saatiin valmiiksi avajaisia edeltävänä päivänä. Eiffelin tornin piti alunperin töröttää Pariisin horisontin rikkojana seuraavat 20 vuotta; monien mielestä se oli liiankin pitkä aika hitsatulle metallihökötykselle. Varsinkin kaupungin taiteilijat valittivat julkisesti(kin) tornin rumuudesta.


Valon Veljeskunnan anti maailmannäyttelylle

1889 maailmannäyttely oli merkittävä myös siinä suhteessa, että se toimi puolivirallisena kokoontumisajona entisille Valon Veljeskunnan jäsenille. Paikalle Lucid Bloomin kutsusta tulivat kreivitär de Silva-von Glockenspiel, Duncan McDougal, Taiki Hideaki, Isä Dondonbellus, Axomamma, Leticia Aguila ja Flavius. Heiltgen Fockenshoen seilasi Pariisiin hieman jälkijunassa, koska oli Bloomin kutsun kuultuaan Australiassa. Axomamma taas oli paikalla ihan viran puolesta - tämä ärhäkkä mestitsinainen oli eri alkuasukkaita esitelleessä Negro villagessa 'esiintyjänä'.

Aikansa julkkiksia paikalla oli useita - ihan Amerikasta saakka. Buffalo Bill ja Annie Oakley toivat mukanaan oman lännenshown'sa - ja Duncan McDougalin, joka oli seikkaillut viimeiset vuosikymmenet villin lännen ihmelääkemarkkinoilla.

Henkilökohtaiset työkalut