Pulisongit

SHS

Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hauska nimi hauskalle asialle. Pulisongit viittaavat pääasiassa miesten partamuotiin, jossa leuka jätetään paljaaksi mutta sitäkin enemmän karvaa annetaan kasvaa korvallisilla ja poskilla. Joskus poskipartaan yhdistyvät myös veikeät viikset.

Kuten monet muutkin asiat, ovat pulisongit historian saatossa kokeneet monta uutta tulemista ja unohdusta. Poskipartojen kulta-aikaa oli muustakin naamakarvoituksesta pitänyt 1800-luku; pulisongit tekivät viimeisimmän paluunsa 1970-luvulla. Vaikka haivenia oli korvallisille kasvateltu jo aikaisemminkin, pidetään modernien pulisonkien isänä amerikkalaista sisällisodan kenraalia Ambrose Burnsidea. Tämän erikoinen partamuoti herätti jo aikalaisissa hilpeyttä mutta sai myös paljon ihailijoita; monet viktoriaaniset herrasmiehet tekivätkin erilaisten pulisonkien kehittelemisestä taiteenlajin.

Pulisongit jäivät pois muodista 1900-luvun vaihteessa. Osasyynä on pidetty Ensimmäistä maailmansotaa, joka toi mukanaan kaasunaamarit. Karvaisille kasvoille maski ei sopinut, joten partojen ohella pulisongit jouduttiin uhraamaan sotakoneiston syövereihin.

Pulisongit maailmalla

Amerikassa pulisongit tunnetaan nimellä sideburns (joka on ilmiselvä väännös Burnsiden nimestä); britit käyttävät myös nimitystä mutton chops (= lampaankyljykset). Jos pulisonkeja yhdistämään kasvatetaan viikset, saadaan yhdistelmä friendly mutton chops.

1800-luvun lopulla eurooppalainen muoti pääsi ensimmäistä kertaa tunkeutumaan myös Japaniin. Jostain syystä ensimmäisiä asioita, joita saarivaltakunnan asukkaat lännestä omaksuivat oli nimenomaan pulisongit, joista tuli varsinainen muoti-ilmiö. Myös Etelä-Amerikkaan pulisongit importoituivat eurooppalaisten mukana, ja niistä tuli suosittuja varsinkin itsenäisyystaistelijoiden piireissä.

Pulisongit ja Valon Veljeskunta

Kaikkein eriskummallisin kiemura pulisonkien historiassa on sen yhteys Valon Veljeskuntaan. Popularisoituaan peruukin 1600-luvulla yritti salaseura nostaa nuupahtanutta laamankarvateollisuutta kehittelemällä uuden hittituotteen, poskiperuukin. Aikana jolloin kaikenlaiset kauneuspilkut ja muut arpienpeittokeinot olivat erittäin suosittuja povattiin poskiperuukille suurta menekkiä. Jostain syystä laamankarvaiset tekopulisongit eivät kuitenkaan menestyneet samalla tavoin kuin esim. täiansat tai muut vastaavat muotihupsutukset.
Henkilökohtaiset työkalut