Ruoka-atrain

SHS

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ruokailuväline, josta aikanaan ounasteltiin vakavaa haastajaa sekä haarukalle, lusikalle että veitselle (olihan tässä vimpaimessa kaikkien kolmen ominaisuudet). Jostain syystä jäi kuitenkin kuriositeetiksi.

Historia

Vielä keskiajalla ihmiset tulivat toimeen pelkällä veitsellä ja lusikalla, ja yleensä kukin ruokailija toi kutsuille mukana omat aterimensa. Haarukka yleistyi 1300-luvulla Italiassa; tämä uusi keksintö kuitenkin eteni varsin hitaasti kohti pohjoista, koska sitä pidettiin naisellisena ja ateistisena laitoksena, ja käytettiin aluksi vain jälkiruokien syömiseen (minkä vuoksi talonpojilla ei ollut juuri sille käyttöä). Haarukan tultua Keski-Eurooppaan aina kehityksen aallonharjalla keikkuva Valon Veljeskunta halusi kehitellä monikäyttöisen, modernin ja helposti mukana kuljetettavan ruokailuvälineen; näin tapahtuikin, ja kehitettiin aterin, joka sai nimen ruoka-atrain. Tästä epäkäytännöllisestä hilavitkuttimesta tulikin muotivillitys muutamaksi vuodeksi, kunnes se kuoli omaan mahdottomuuteensa (vähän samalla tavoin kuin myllynkivikaulukset).

Suurin osa atraimista katosi vuosisatojen saatossa; tiedettävästi viimeistä säilynyttä ruoka-atrainta säilytettiin von Glockenspielien linnassa Gaggenaussa. Se kuitenkin hävisi Toisen maailmasodan aikana - todennäköisesti jo ennen vuotta 1944, jolloin linna tuhoutui liittoutuneiden ilmapommituksissa.

Henkilökohtaiset työkalut