Sapfo

SHS

Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yksi antiikin merkittävimmistä lyyrisistä runoilijoista. Valitettavasti Sapfon elämä sekä suuri osa hänen tuotannostaan on painunut historian hämärään, ja kaikki hänen persoonaansa ja elämäntapaansa liittyvät "faktat" on kerätty sirpaleisesta toisen käden lähteistöstä. Sapfon merkityksen puolesta antiikin sanataiteessa puhuu nimenomaan se tekstin määrä mitä muut - aikalaiset ja myöhemmät - kirjoittajat ovat hänestä tuottaneet.

Sapfo syntyi Lesboksen saarella n. 630-612 eaa. Hänet hyvin todennäköisesti ajettiin maanpakoon Sisiliaan 500-luvun taitteessa, ja hänellä saattoi olla tytär tässä vaiheessa. Paljon muuta ei pystytä päättelemään edes jos naisen runoutta pidetään omaelämäkerrallisena.

Vaikka Sapfo kirjoitti lesbisesti sävyttyneitä runoja, löytyy hänen tuotannostaan myös heterorakkauden kuvauksia; täten ei pystytä sanomaan mitään varmaa hänen seksuaalisesta suuntautumisestaankaan. 1800-luvun alkupuolella kuitenkin "sapfinen" (kuten myös "lesbo", Sapfon synnyinsaaren mukaan) tulivat merkitsemään nimenomaan naisten välistä rakkautta.

Henkilökohtaiset työkalut