Sixtus V

SHS

Loikkaa: valikkoon, hakuun
(1521–1590, paavina 1585-1590). Alkuperäiseltä nimeltään Felice Peretti di Montalto. Hyvin ehtiväinen henkilö jopa paavien joukossa; innokas vastauskonpuhdistuttaja, Rooman rakentaja, ja kastraattilaulun kannataja.

Ryysyläisestä kardinaaliksi

Felice Perettin lähtökohdat olivat varsin vaatimattomat. Hänen isänsä oli montenegrolaista sukujuurta, ja työskenteli sikopaimenena. Perheen mökin katon läpi paistoi päivä sisään; tästä tuleva paavi sai myöhemmin aihetta vitsailuun. Hän sanoi, että hän oli "nato di casa illustre" - eli syntynyt val(a)istuneeseen kotiin.

Peretti sai koulutuksensa fransiskaanimunkkien luona Montaltossa; tästä juontuu myös hänen myöhempi liikanimensä. Luostarissa hän osoitti harvinaisen voimakasta taipumusta saarnaamiseen. Sanotaanpa, että itse Nostradamus olisi polvistunut hänen eteensä, ja julistanut suutelevansa tulevan paavin viitanhelmaa.

1550-luvulla Peretti työskenteli jonkin aikaa inkvisiittorina Venetsiassa. Hänen ankara ja itsevaltainen tyylinsä kuitenkin katsottiin paikalliseen työilmapiiriin sopimattomaksi, ja Peretti siirtyikin Espanjaan tutkimaan sikäläistä kardinaalia vastaan nostettua jumalanpilkkasyytettä. Vuonna 1570 paavi Pius V ylensi hänet kardinaaliksi.

Ehtiväinen paavi

Myöhemmällä iällään Peretti hieman rauhoittui, ja oppi varovaisuutta; tämän jälkimmäisen ominaisuuden sanotaan tehneen hänestä myös paavin vuonna 1585. Hänen dynaamisuutensa ei ollut hävinnyt minnekään, sillä heti ylennyksensä jälkeen hän aloitti vikkelän ja tehokkaan uudistuskampanjan. Rikollisia tuomittiin, rempallaan ollutta taloutta alettiin korjata veroja nostamalla, ja julkisia rakennuksia ja infrastruktuuria uusittiin. Uudistusvimmassaan paavi Sixtus ei aina jaksanut säilyttää vanhaa: useita Rooman ajan muistomerkkejä joko tuhottiin, tai niiden materiaalia käytettiin uusien rakennusten ja monumenttien rakennusaineena.

Paavi Sixtus V ehti olla vallassa vain viisi vuotta; kuitenkin siinä ajassa hän ehti tekemään hämmästyttävän paljon. Kaikki hänen päätöksensä eivät olleet suinkaan rakentavia; hän mm. kriminalisoi prostituution, ja määräsi kaikki kyseistä ammattia harjoittavat naiset tapettavaksi. Hän oli myös ensimmäinen paavi, jonka mukaan missä tahansa raskauden vaiheessa tehty abortti on murha.

Sixtuksen ulkomaanpolitiikka oli myös varsin vihamielistä - ainakin hän innokkaasti ekskommunikoi erinäisiä monarkkeja (kuuluisimpana Englannin kuningatar Elisabeth I:n, jonka isä Henrik VIII oli asettanut itsensä englantilaisen kirkon pääksi).

Kuriositeettinä voidaan mainita, että vuoden 1589 bullalla Cum pro nostri temporali munere Sixtus V uudelleenorganisoi Rooman Pyhän Pietarin kirkon kuoron, niin että siihen sisällytettiin kastraattolaulajia - Trenton kirkolliskokous kun oli kieltänyt naisten moniäänisen laulun kirkoissa.

Henkilökohtaiset työkalut