Sukset

SHS

Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lumihangessa liikkumista helpottavat matkustusvälineet, jotka ovat olleet pohjoisten kansojen käytössä muodossa tai toisessa esihistorialliselta ajalta lähtien. Suksien erottamattomat ystävät ovat suksisauvat - joita puolestaan voidaan nykyaikana käyttää myös ilman suksia. Suksien käyttö on yleisemminkin muuntautunut talviliikenteen apuvälineestä kilpailu- ja virkistyspuolelle.

Kalhu jalkaan ja karhunjalkaa alle

Entisinä aikoina sukset olivat yleensä eri paria: toisessa jalassa oli lyly tai paljakka eli liukumasuksi, ja toisessa kalhu (tai sivakka tai potaska) eli potkimissuksi. Eriparisuksien etuna oli se, että hiihtäjä tarvitsi vain yhden sauvan, jolloin toinen käsi vapautui esim. aseen pitelyyn. Voidaankin olettaa että yleisen matkanteon ohella hiihtäminen oli nimenomaan metsästykseen kehitetty liikkumisen muoto. Varhaiset sukset valmistettiin yleensä pihkaisesta männystä, ja voideltiin karhunjalkarasvalla. Lisää pitoa puolestaan saatiin kiinnittämällä suksen pohjaan esim. poronnahkainen kaitale.

Sukset olivat myös arvoesineitä - vaatihan hyvän suksen ja sauvojen valmistus ammattitaitoa. Kalevalassa puhutaan asiasta näin:

Sai lyly lykittäväksi,

Kalhu kannan lyötäväksi,

Sauvan varret valmihiksi,

Sompaset sovitetuksi,

Saukon maksoi sauvan varsi,

Sompa ruskean reposen.


Nykyään suksenvalmistusta sanelee lähinnä kilpahiihto, ja voitelutekniikat ovat kehittyneet nanoteknologian tahtiin.

Hiihtämisen eksotiikka

1500-luvulla hiihtäminen kuului etelän eläjien mielestä skandinaaviseen elämäntapaan erottamattomana osana; se, millaista suksilla kulkeminen käytännössä oli, ei kuitenkaan ollut ilmesevää. Oheisessa Olaus Magnuksen Pohjoisten kansojen historia -teoksen kuvituksessa realismi onkin saanut väistyä eksotiikan tieltä kun italialaiset kaivertajat ovat päässeet päsmertämään jo muutenkin mielikuvitukseen pohjautuvan opuksen kuvituksessa.

Ruotsalaisen historioitsijan mielessä suomalaiset ovat kääntyneet kansaksi, joka kulkee syvässä lumessa kaarelle taivutetuilla puulaudoilla ja välttää lasiastioita pöydissään "juopuneiden mellastuksen vuoksi." Oheisessa kuvassa pariskunta vie lapsiaan kasteelle kivikossa hiitäen.

Henkilökohtaiset työkalut