Urbanus VII

SHS

Loikkaa: valikkoon, hakuun
(1521 – 1590) Maailman lyhyimmin vallassa ollut paavi; alkuperäiseltä nimeltään Giovanni Battista Castagna. Urbanus ehti olla vallassa vaivaiset 13 päivää, jonka jälkeen kuukahti malariaan. Sama tauti oli myös vienyt edellisen paavin, Sixtus V:n ajasta ikuisuuteen.

Alunperin roomalainen Castagna luki sekä maallista että kirkkolakia Bolognassa, valmistuen tuplatohtoriksi. Hän ehti toimia monenlaisissa virkatehtävissä sekä Italiassa että ulkomailla ennen paaviksi tuloaan. Virkanimensä "Urbanus" hän valitsi sen vuoksi, että latinaksi nimi merkitsee ystävällistä; kaikesta päätellen hän olikin varsin pidetty ja diplomaattinen mies.

Urbanus VII:n ainoaksi merkittäväksi teoksi jäi tupakkatuotteitten käyttökielto - ehkä ensimmäinen laatuaan historiassa. Paavi uhkasi erottaa kirkosta jokaisen, joka "otti tupakkaa ovensuussa tai kirkon sisällä, joko pureskellen, piipussa polttaen, taikka nuuskaten sitä jauheena nenän kautta." Paavilla oli myös muita voimakkaita mielipiteitä; hän vastusti mm. nepotismia ja vaatteilla koreilua. Hän harrasti laajaa hyväntekeväisyyttä, ja testamenttasi omaisuutensa köyhille tyttölapsille.

Henkilökohtaiset työkalut